Ανακοίνωση του Συνδέσμου Κατοίκων για το θέμα της κεραίας

keraia-wp

Μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς ενεργειών και επαφών, το δ.σ. του Συνδέσμου Κατοίκων αποφάσισε στις 20/11 να στηρίξει την προσφυγή στη δικαιοσύνη των περιοίκων της οικοδομής στην οποία τοποθετήθηκε πρόσφατα κεραία κινητής τηλεφωνίας:

Α) με την υιοθέτηση ψηφίσματος για την απομάκρυνσή της

Β) με την ενημέρωση των τοπικών, δημοτικών, περιφερειακών και κυβερνητικών αρχών για το θέμα καθώς και για την υπερφόρτωση του Συνοικισμού με κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Γ) με τη συνδρομή κατά τη συλλογή υπογραφών

Δ) με οικονομική συνδρομή, στο μέτρο των δυνατοτήτων του

Ε) με την παρέμβασή του Συνδέσμου στη σχετική δίκη εφόσον κριθεί αναγκαίο

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Κατοίκων κινήθηκε άμεσα μόλις ενημερώθηκε από κατοίκους για την τοποθέτηση κεραίας, συγκαλώντας στις 5/10 έκτακτο δ.σ. και ορίζοντας δικηγόρο για να διερευνηθεί το θέμα από νομικής πλευράς και στις 9/10 συνέλευση μελών του Συνδέσμου αποτέλεσμα της οποίας ήταν η σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση του θέματος. Στις 5/11 η επιτροπή κατέληξε σε κείμενο ψηφίσματος και στις 9/11 στην τακτική συνεδρίαση του δ.σ. παρουσία πέντε μελών της επιτροπής αποφασίστηκε α) η υιοθέτηση του ψηφίσματος β) η πραγματοποίηση μέτρησης της ακτινοβολίας της συγκεκριμένης κεραίας και γ) η αναζήτηση εκ νέου νομικής συμβουλής.

Στο μεταξύ, το δ.σ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ για της μετρήσεις της ακτινοβολίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποιούνται συνεχώς στην πόλη, ενώ αναζητήθηκε η γνώμη εξειδικευμένων δικηγόρων περί του θέματος.

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκε η μέτρηση, ενώ ακολούθησε επικοινωνία με το Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του και έδωσε εντολή στην πολεοδομία για τη διενέργεια αυτοψίας αλλά και στο νομικό σύμβουλο του Δήμου για παρέμβαση του Δήμου εφόσον υπάρξει δικαστική προσφυγή των κατοίκων.

Επίσης, ενημερώθηκαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Συνοικισμού από τους οποίους ζητήθηκε η προσυπογραφή του ψηφίσματος, ενώ πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση τοπικών, δημοτικών, περιφερειακών και κυβερνητικών αρχών για το θέμα καθώς και για την υπερφόρτωση του Συνοικισμού με κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Χθες, 20/11/2017, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του δ.σ. και μελών της επιτροπής με το νομικό σύμβουλο του Δήμου, ο οποίος επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Δήμου στο αίτημα και στη δικαστική προσφυγή των κατοίκων, απάντησε δε σε απορίες των συμμετεχόντων.

Μετά τη συζήτηση με το νομικό σύμβουλο του Δήμου, το δ.σ. έλαβε τις αποφάσεις που αναφέρονται στην αρχή της ανακοίνωσης.

Σημειωτέον ότι για τη δικαστική νομιμοποίηση των ασφαλιστικών μέτρων, αυτά πρέπει να ασκηθούν από φυσικά πρόσωπα και μάλιστα τα άμεσα θιγόμενα, σύμφωνα με το νομικό που μας συμβούλεψε και έχει εμπειρία στα θέματα των κεραιών.