Γιορτή μνήμης με άρωμα ιστορίας στην κοπή βασιλόπιτας του Συνοικισμού μας! (φωτογραφίες)

Με μια ταινία διάρκειας 7 λεπτών που διατρέχει την ιστορία του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, παρουσιάζοντας γεγονότα, πρόσωπα, έγγραφα και ντοκουμέντα, ξεκίνησε η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Κατοίκων του Συνοικισμού της Πυλαίας το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Γεράσιμος & Χαρίκλεια Κρασσά”. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κατοίκων, Γιάννης Κεσσόπουλος, «γνωρίζοντας αυτή τη μικρή αλλά σημαντική τοπική ιστορία, εμείς οι κάτοικοι μπορούμε να νοιώθουμε τιμή για το ότι ζούμε εδώ και σεβασμό για τους δημόσιους χώρους του Συνοικισμού. Επίσης, θέλουμε όσοι βρίσκονται στη Διοίκηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, να γνωρίζουν αυτή την ιστορία και να παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτόν το Συνοικισμό λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την ιστορική και πολεοδομική του αξία, ώστε εκτός από Συνοικισμός με ένα ιστορικό φορτίο να αποτελεί και πρότυπο σύγχρονου Συνοικισμού».

Όπως ανακοινώθηκε, το Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας – Χορτιάτη έλαβε ήδη απόφαση ονοματοδοσίας της νέας πλατείας που διαμορφώνεται στο κέντρο του Συνοικισμού (στη συμβολή των οδών Βάρναλη και Σεφέρη) σε «πλατεία Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Επίσης, στη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκε τιμή στους δημιουργούς του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών στο πρόσωπό του Προέδρου της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, κ. Πολύβιου Στράντζαλη, στον οποίο επέδωσε το δώρο του Συνδέσμου ο Δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Ο κ. Στράντζαλης κάλεσε τους απογόνους των ομογενών αλλά και τους φίλους της Κωνσταντινούπολης να γίνουν μέλη της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος.

KOPIPITAS_055

Επίσης, τιμήθηκε ο συμβολαιογράφος Αγησίλαος Κιτσάτης για την προσφορά του στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του Συνοικισμού, με τον παλαιό πρόεδρο του Συνδέσμου Κ. Ζήση να επιδίδει το δώρο, παρουσία των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κατοίκων Καίτης Παπαθανασίου (αντιπρόεδρο), Ηλία Γκίνδη (γραμματέα), Νίκης Αργυρίου (ταμία) και Τάσου Συντριβάνη (μέλος).

KOPIPITAS_059

Το φλουρί της βασιλόπιτας έτυχε η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΣΧ Πυλαίας, η οποία γεννήθηκε από το Σύνδεσμο Κατοίκων ΣυνοικισμούΚωνσταντινουπολιτών και σήμερα αγωνίζεται στην Α1 Εθνική Κατηγορία.

KOPIPITAS_2

Την Πατριαρχική ευλογία μετέφερε ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος – ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων.  Την ιερολογία τέλεσαν ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Γλυκερίας πατήρ Χρήστος Βρατζίδης και ο πατήρ Ελευθέριος Κονάκας.

KOPIPITAS_073

kopipitas10

 

Στην εκδήλωση τους χορούς άνοιξε το Χορευτικό Συνδέσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών.

KOPIPITAS_135

Δεκάδες κάτοικοι και φίλοι του Συνοικισμού γέμισαν την αίθουσα, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Σ. Αναστασιάδης, Κ. Γκιουλέκας και Στ. Καλαφάτης, ο π. υπουργός Αλ. Δερμεντζόπουλος, ο π. υφυπουργός Δ. Βαρτζόπουλος, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτης Ι. Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας – Χορτιάτη Μ. Γεράνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Παπάς, Β. Ανατολίτης και Β. Γάκης, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Παρισόπουλος και Ελ. Γιαννούδη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Δωρής, Π. Τσογκαρλίδης, Γ. Καρτάλης, Α. Κωνσταντινίδου, Ν. Ζώτου, Κ. Φαρίνη, Κ. Γιαγτζής, Ευ. Σακαλή – Παρασκευοπούλου, Ν. Καρίκας, Β. Αγγελινούδης. Επίσης, ο διεθνολόγος Β. Καρακωνστάνογλου, το ζεύγος Γερ. Κρασσά, o πρόεδρος της ΑΕΣΧ Πυλαίας Μ. Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας Ηλίας Γιάννενας, οι πρώην πρόεδροι του Συνδέσμου Κατοίκων Αντ. Σαχπεκίδης και Κ. Ζήσης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Γεωργιάδης, το μέλος του δ.σ. της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Παπάς, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Στ. Βαλάνη, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Πυλαίας – Χορτιάτη Γ. Αντωνόπουλος και Ελ. Ρουσάκη, η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης Ελ. Τζιούτζια, ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ Αν. Κοκόγιας, το μέλος του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ Κ. Ευθυμίου, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη Σ. Κάλτσιος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ https://www.facebook.com/pg/konstantinoupolitika/photos/?tab=album&album_id=2071684936219254

 

 

kopipitas3

kopipitas4

kopipitas5

kopipitas7

kopipitas8

kopipitas9

kopipitas91

KOPIPITAS_157 (1)