Επιστολή του Συνδέσμου Κατοίκων Συνοικισμού στη Β’ βάθμια εκπαίδευση και στο Δήμο για τις εγγραφές στο 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας

slider01

Επιστολή προς τον κ. Απόστολο Αποστολίδη, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με κοινοποίηση στην κ. Ελένη Γιαννούδη, Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, έστειλε ο Σύνδεσμος Κατοίκων σχετικά με το θέμα της φοίτησης στο 2ο Γυμνάσιο των παιδιών που σήμερα είναι στην ΣΤ’ τάξη του 105 Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα στέλνει στο 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (οδός Σπανού).  Με την επιστολή ζητείται η απευθείας εγγραφή των παιδιών στο 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας με βάση το κριτήριο της εγγύτητας της κατοικίας αλλά και αυστηρός έλεγχος αυτής, ώστε να μη δημιουργείται αδικία και υπερφόρτωση του συγκεκριμένου σχολείου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε αποδέκτες ανησυχίας αρκετών γονέων μαθητών – κατοίκων στο Συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών (Ιπποκράτους – Παλαμά – 17ης Νοέμβρη) που τώρα φοιτούν στην Στ’ τάξη Δημοτικού στο 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στη νέα σχολική χρονιά πρόκειται να φοιτήσουν στην α΄ Γυμνασίου.

Όπως ενημερωθήκαμε, οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στο 105ο Δημοτικό θα υπαχθούν απευθείας στο παρακείμενο 2ο Γυμνάσιο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μεταγραφή στο 2ο Γυμνάσιο ΠΥΛΑΙΑΣ ως εγγύτερο στην πραγματική τους κατοικία.

Επειδή αυτή η διαδικασία ενέχει το ενδεχόμενο να μην γίνει αποδεκτή η μεταγραφή και τα παιδιά να υπαχθούν τελικά στο 2ο Γυμνάσιο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ παρόλο που κατοικούν εγγύτερα στο 2ο Γυμνάσιο ΠΥΛΑΙΑΣ, θεωρούμε πιο ενδεδειγμένη μια διαδικασία που θα δίνει το δικαίωμα στον μαθητή να υπαχθεί και να εγγραφεί σε Γυμνάσιο ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας του. Σε κάθε περίπτωση, αντί της σημερινής διαδικασίας, θα μπορούσαν οι μαθητές να υπαχθούν σε δύο σχολεία και να διατηρήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν.

Εκτιμούμε ότι μια διαδικασία όπως αυτή που ισχύει σήμερα, θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές και στις οικογένειές τους αλλά και στις σχολικές μονάδες, αφού η τελική επιλογή θα γίνει το Σεπτέμβριο και έως τότε δεν θα γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν ενώ και οι σχολικές μονάδες θα καθυστερήσουν στη συγκρότηση των τμημάτων.

Σημειωτέον ότι:

Α) Οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στο 105ο Δημοτικό Σχολείο, παρόλο που κατοικούν στο Συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών και στο Δήμο Πυλαίας, έμειναν εκτός του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας όταν αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του, αφενός λόγω του προβλήματος επάρκειας της σχολικής στέγης στην Πυλαία και αφετέρου λόγω της ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ του συστήματος των ομόκεντρων κύκλων ως προς την υπαγωγή των μαθητών (αρχή της εγγύτητας) –όπως εξάλλου είχαμε προτείνει εξαρχής ως Σύνδεσμος Κατοίκων

Β) Θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρός και αποτελεσματικός ο έλεγχος της πραγματικής κατοικίας των μαθητών, ιδίως λόγω του προβλήματος σχολικής στέγης στην Πυλαία, γιατί η φοίτηση παιδιών που κατοικούν σε μακρινές περιοχές σε σχέση με το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο δεν είναι δίκαιη και δημιουργεί ανισότητες.

Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα παιδιά και οι οικογένειες του Συνοικισμού έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στα θέματα αυτά, καθώς πριν 6 χρόνια αρκετά από αυτά αναγκάστηκαν να μετακινούνται καθημερινά ως τα πρώην «Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια», ενώ όταν πριν 3 χρόνια ξεκίνησε η λειτουργία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας κάποια από αυτά δεν έγιναν δεκτά σε αυτό, παρά το γεγονός ότι κατοικούν πολύ κοντά σ’ αυτό.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος & τα Μέλη του δ.σ.