Θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σύνδεσμός μας!


Στη φωτογραφία το καταστατικό του οικοδομικού συνεταιρισμού Κωνσταντινουπολιτών «Η Κωνσταντινούπολις» που εγκρίθηκε στις 10.11.1961
(αρχείο κ. Χρ. Δραγούμη).
Αντικείμενο ρεπορτάζ στο Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έγινε ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, με αφορμή την έντονη δραστηριοποίηση του τελευταίου έτους προς την κατεύθυνση της γειτονιάς, και ιδίως την προσπάθεια δημιουργίας Αρχείου του Συνδέσμου.
“…Λίγο μακρύτερα, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, μια άλλη ομάδα νέων ανθρώπων, που κινητοποιήθηκε από τη δύναμη του εθελοντισμού, απηύθυνε κάλεσμα στους κατοίκους των Κωνσταντινουπολίτικων να γνωριστούν μεταξύ τους.
Οι διοργανωτές της συνάντησης την οποία ονόμασαν “αντάμωμα γειτονιάς” εμπνευσμένοι από το αντάμωμα των Σαρακατσάνων, έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι συναντήθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 800 άνθρωποι που μένουν σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο και δεν είχαν γνωριστεί ποτέ.
“Εκεί ανακοινώσαμε την πρόθεση δημιουργίας ενός ιστορικού αρχείου του συνοικισμού που έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως το προσφυγικό στοιχείο, η Κωνσταντινούπολη ως αρχική του αφετηρία, ο χαρακτήρας ενός χωριού μέσα στην πόλη λόγω της χωροταξικής του αυτονομίας αλλά και η αίσθηση της γειτονιάς” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών Γιάννης Κεσσόπουλος.
Όπως εξηγεί, ο Σύνδεσμος είναι ιστορικός και δημιουργήθηκε το 1987, όμως πριν από έναν χρόνο, η γενιά των εξηντάρηδων που τον είχαν αναλάβει, έδωσε τη “σκυτάλη” στους σαραντάρηδες που, ως νεότεροι, “ανέβασαν” γρήγορα τον αριθμό των μελών από 40 σε 250. Παράλληλα, το νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο ανέλαβε να κινητοποιήσει τη γειτονιά με κοινωνικές εθελοντικές δράσεις, εκδηλώσεις και γλέντια, καθαρισμούς πάρκων και παιδικών χαρών, διοργάνωση εκδηλώσεων όπως τα κάλαντα της γειτονιάς τα Χριστούγεννα.
Ξεχωριστή θέση, όμως, ανάμεσα στις δράσεις και τις προθέσεις του Συνδέσμου είναι η ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της περιοχής.
Ήδη, έχει απευθυνθεί πρόσκληση στους κατοίκους να φωτογραφίσουν τη γειτονιά τους και να στείλουν οι παλαιότεροι τις αναμνήσεις τους και τις προσωπικές τους ιστορίες και εμπειρίες από τον οικισμό.
“Είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν, να ακουστούν και να καταγραφούν. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα που αφορούν την ιστορία του συνοικισμού και των ανθρώπων που τον κατοίκησαν” σχολιάζει ο κ. Κεσσόπουλος.
Γνωστοποιεί δε, ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας ομάδων εργασίας, η ομάδα βιβλιοθηκονόμων αναμένεται να ανοίξει το “σκονισμένο” αρχείο του συνοικισμού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υπόγειο κάποιου σπιτιού και να συνεργαστεί με το ιστορικό αρχείο προσφυγικού ελληνισμού στην Καλαμαριά που ήδη ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετική έκκληση του Συνδέσμου”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση