Ο Θ. Βουτσικάκης στα Κωνσταντινουπολίτικα

170522 afisa voutsikakisΣτο πλαίσιο της προσπάθειας για την γνωριμία με την ιστορία και την ταυτότητα του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, ο Σύνδεσμος Κατοίκων γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, με ένα ιδιαίτερο live και την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 2ου ΓΕΛ Πυλαίας, ο αγαπητός και από τους πλέον ανερχόμενους ερμηνευτής Θοδωρής Βουτσικάκης θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια από την δισκογραφία του συναντώντας σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως οι Σ. Ξαρχάκος, Χ. Λεοντής και Λ. Νικολακοπούλου, καθώς και το ρεπερτόριο της Ευρωπαϊκής Μεσογείου, σε ένα live υπό τον γενικό τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς». Στην εκδήλωση θα βραβευθούν τα ιδρυτικά μέλη και οι διατελέσαντες πρόεδροι του Συνδέσμου, ως αναγνώριση της προσφοράς όλων των κατοίκων στη δημιουργία του Συνοικισμού.

Ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 1987 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους συλλόγους του είδους. Αποτελεί τη φυσική συνέχεια της προσπάθειας που το 1962 έφτιαξε τον ιστορικό Συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών.
Η ίδια Ένωση που το 1926 έφτιαξε τον ΠΑΟΚ, το 1962 ξεκίνησε την προσπάθεια για να φτιάξει ένα Συνοικισμό για την αποκατάσταση των εκ Κωνσταντινουπόλεως ομογενών που έρχονταν όλο και περισσότεροι στη Θεσσαλονίκη μετά τα Σεπτεμβριανά του ’55, με την προσδοκία να “διαιωνίσει το όνομα της Βασιλίδος των Πόλεων”. Η τοποθεσία κατασκευής του Συνοικισμού επιλέχθηκε μεταξύ 5 σημείων της Θεσσαλονίκης, ενώ για την κατασκευή του υπήρξε πολεοδομικός σχεδιασμός με την υπογραφή του αρχιτέκτονα πολεοδόμου της ειδικής αρχιτεκτονικής σχολής των Παρισίων Νικολάου Πολ. Ρέγκου. Στα σχέδιά του προβλεπόταν ότι ο Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών θα διέθετε Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο, Θρησκευτικό και Κοινοτικό Κέντρο, χώρο για ανέγερση Σχολείου, Αγορά και Εμπορικό Κέντρο.
Οι άνθρωποι του Συνδέσμου Κατοίκων αντιμετώπισαν ήδη από τη δεκαετία του ’80, οπότε άρχισε και η ανοικοδόμηση στο Συνοικισμό, προβλήματα βασικών υποδομών όπως ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός, δίκτυο νερού, σχολεία κ.ά. Τον Ιούλιο 1987 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Κατοίκων με στόχους πολύπλευρους που αφορούσαν τόσο στα σημαντικά θέματα υποδομών του Συνοικισμού όσο και σε άλλα θέματα (πχ. πολιτιστικά). Πολλοί οι άνθρωποι εργάστηκαν φιλότιμα στα πλαίσια του Συνδέσμου, για την επίλυση των προβλημάτων αυτών αλλά και για την ανάπτυξη σημαντικών συνεκτικών πρωτοβουλιών όπως π.χ. η ίδρυση αθλητικού τμήματος χειροσφαίρισης.
Από το Μάρτιο 2014 ο Σύνδεσμος Κατοίκων έχει κατορθώσει να αυξήσει τα εγγεγραμμένα μέλη του από 40 σε 440 και, μεταξύ άλλων, έχει καθιερώσει το «Αντάμωμα Γειτονιάς» ως μεγάλη σύναξη ων κατοίκων του Συνοικισμού αλλά και άλλες εκδηλώσεις (π.χ. «Χριστούγεννα είναι Κάλαντα λέμε»), διατηρεί Τράπεζα Αίματος, διεκδικεί ελεύθερους χώρους και γενικότερα βελτίωση της καθημερινότητας στο Συνοικισμό, ενώ λαμβάνει πρωτοβουλίες οικολογικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα.