Παρουσίαση της ιστορίας του Συνοικισμού στο συνέδριο του ΙΑΠΕ

img_20160806_102420a

Την ιστορία του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών και ιδιαίτερα την σχέση του Συνοικισμού με την Κωνσταντινούπολη θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατοίκωνν Γιάννης Κεσσόπουλος στο 2ο Επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς με θέμα: «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών (1923-2016)». Η εισήγηση έχει τίτλο ” “…των εκ Κωνσταντινουπόλεως και της ενδοχώρας αυτής καταγόμενων” – Όψεις της ιστορίας του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολίτικα στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη” και θα ξεκινήσει στις 9.45 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αναμεταδίδονται ζωντανά & On Demand διαδικτυακά στο Livemedia.   http://www.livemedia.gr/ prosfigikosellinismos

Το συνέδριο θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Έναρξη: 30 /9, 5.00 μ.μ.

Έξι ενδιαφέρουσες συνεδρίες θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος της ιστορίας και του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης: α. “Μετά την Ανταλλαγή: Συνέχειες, Τομές και Ασυνέχειες”  β. “Η Ιστορία μέσα από τα πρόσωπα” γ. “Η εκπαίδευση στην ελληνική μειονότητα” δ. “Υπό Διωγμόν: Περιοριστικά Μέτρα, Σεπτεμβριανά, Απελάσεις” ε. “Εγκατάσταση και ενσωμάτωση. Μια νέα πατρίδα;” στ. “Η μνήμη και η ανάπλασή της”. Θα συμμετέχουν με ανακοινώσεις περισσότεροι από 30 επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του συνεδρίου, η διεπιστημονικότητα, καθώς στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διαφορετικές ειδικότητες: ιστορικοί, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, νομικοί, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες.

Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και συγκίνηση αναμένεται να προκαλέσουν οι βιωματικές αφηγήσεις Κωνσταντινουπολιτών που ζουν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα διηγηθούν στο κοινό τις εμπειρίες τους, θα μοιραστούν το τραύμα της βίας των Σεπτεμβριανών και των μαζικών απελάσεων, καθώς και τις δυσκολίες της προσαρμογής στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ντοκυμαντέρ “Η απώλεια της πατρίδας” του  Τούρκου σκηνοθέτη  Aydin Kapancik και να ξεναγηθεί στην έκθεση “Τα Σεπτεμβριανά εν θερμώ στα πρωτοσέλιδα” του Μορφωτικού Συνδέσμου Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως “Το Έβδομον του Βυζαντίου” και της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως  Β.Ε., και η οποία θα φιλοξενηθεί, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Οδού Χηλής από 29 /9 έως 2 /10,  9.00 π.μ. – 9.00 μ.μ.

Το συνέδριο προβλέπεται να αποτελέσει ένα κορυφαίο μορφωτικό και πολιτιστικό δρώμενο για την Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα σημαντικό βήμα στη μελέτη που πραγματοποιεί το Ιστορικό Αρχείο για τον ελληνισμό της Πόλης. Το Ι.Α.Π.Ε. έχει συλλέξει μεγάλο αριθμό προφορικών μαρτυριών από Κωνσταντινουπολίτες, όπως και φωτογραφικά-αρχειακά τεκμήρια και πλούσια βιβλιογραφία, υλικό που ήδη βρίσκεται στη διάθεση του ερευνητικού κοινού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.  

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αναμεταδίδονται ζωντανά & On Demand διαδικτυακά στο Livemedia.   http://www.livemedia.gr/ prosfigikosellinismos