Σεμινάριο προφορικής ιστορίας στα Κωνσταντινουπολίτικα την Πέμπτη 6/4

Με ένα διήμερο σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη συνεχίζεται η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών για τη δημιουργία Αρχείου του ιστορικού Συνοικισμού. Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών του 2ου Γενικού Λυκείου Πυλαίας.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης 6 Απριλίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γενικού Λυκείου Πυλαίας, και θα συνεχιστεί την επομένη την ίδια ώρα. Είναι δε ανοιχτό για τους κατοίκους του Συνοικισμού που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν. Στόχος του σεμιναρίου είναι να μυηθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στη σημασία της προφορικής ιστορίας, στον τρόπο συλλογής, οργάνωσης και αξιοποίησης του υλικού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, συλλέγονται προφορικές μαρτυρίες από κατοίκους ή μη του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, καθώς και όσους κατοίκους του Συνοικισμού έλκουν την καταγωγή τους από την Κωνσταντινούπολη (άμεσα, από γονείς ή από παππούδες) [επικοινωνία με κ. Μαρία Μποντίλα (τηλ. 2310-923247) ή Γιάννη Κεσσόπουλο (τηλ. 6977-309881)].

Η Τασούλα Βερβενιώτη είναι ιστορικός, ζει στην Αθήνα και η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία της δεκαετίας 1940. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών και έκανε το Διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το βιβλίο της «Διπλό βιβλίο. Η αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση. Η ιστορική ανάγνωση» τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο Μαρτυρίας – Χρονικού 2004. Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γράψει πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και ιστορικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Από το 2011 πρωτοστατεί στην οργάνωση σεμιναρίων και την ίδρυση Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) ο αριθμός των οποίων αυξάνεται –κυρίως στην Αθήνα- με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

  • Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ  

  • Μαρία Μποντίλα, καθηγήτρια
  • Πασχαλίνα Παλαιοχωρινού, Φιλόλογος

 

Συγκέντρωση υλικού για το Αρχείο του Συνοικισμού

Τον Οκτώβριο 2016 παρουσιάστηκε η ιστορία του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς με θέμα «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών (1923-2016)».

Στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας για την ιστορία του Συνοικισμού, ο Σύνδεσμος Κατοίκων προσκαλεί όποιον διαθέτει αρχειακό υλικό σχετικό με τη δημιουργία και την πορεία στο χρόνο του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών να επικοινωνήσει:

Α) στο email konstantinoupolitika@gmail.com

Β) στο τηλέφωνο 697-7309881

Γ) στο inbox του www.facebook.com/konstantinoupolitika.pylaia.thessaloniki

Ως αρχειακό υλικό νοούνται φωτογραφίες, έγγραφα, μαρτυρίες, πληροφορίες για πρόσωπα και γεγονότα, τα οποία αφού ψηφιοποιηθούν άμεσα θα επιστραφούν στους κατόχους και θα αποτελέσουν τμήμα του Αρχείου του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών.

 

Λίγα λόγια για τον ιστορικό Συνοικισμό

Ο λόφος που σήμερα είναι γνωστός ως Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών ανήκε παλαιόθεν στα διοικητικά όρια της κοινότητας Πυλαίας. Στα μέσα του περασμένου αιώνα άρχισε μια νέα φάση στην ιστορία της περιοχής καθώς το έτος 1959 ιδρύθηκε ο οικοδομικός συνεταιρισμός ιδιωτικών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών Θεσσαλονίκης «Η Πρόοδος» ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1961, ιδρύθηκε ο οικοδομικός συνεταιρισμός Κωνσταντινουπολιτών «Η Κωνσταντινούπολις».

Για τον Ο.Σ. «Πρόοδο» ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε. Ως πρόεδρος, στα πρακτικά του Ο.Σ. «Η Κωνσταντινούπολις» αναφέρεται ο Γ. Λιμπιτσούνης (όταν οι δύο συνεταιρισμοί προωθούσαν μαζί την πολεοδομική μελέτη για τη δημιουργία του Συνοικισμού).

Για τον Ο.Σ. «Κωνσταντινούπολις» έχουμε περισσότερα στοιχεία. Κύριος σκοπός ήταν η στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων εκ Κωνσταντινουπόλεως, ασχέτως ημερομηνίας κατά την οποία ήρθαν στην Ελλάδα. Αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης διά του τότε προέδρου της Τριαντάφυλλου Γαϊτανίδη.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Η Κωνσταντινούπολις» αποτελούσαν οι εξής:

  • Πρόεδρος – Κωνσταντίνος Καμιτάκης
  • Αντιπρόεδρος – Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης
  • Γενικός Γραμματέας – Κωνσταντίνος Χαλίσογλου
  • Ταμίας – Νικόλαος Μελισσαράκης
  • Μέλος – Πέτρος Δραγούμης