Υπογράφουμε υπέρ του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών!

Σε εξέλιξη βρίσκεται καμπάνια συλλογής υπογραφών υπέρ του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, την οποία ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Κατοίκων στις 16 Φεβρουαρίου 2019, στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας. Αίτημα της καμπάνιας και στόχος της προσπάθειας είναι οι αρχές να αποφασίζουν για τα θέματα που αφορούν το Συνοικισμό “με βάση την ιστορικότητά του & να μεριμνούν για τη διατήρηση των χαρακτηριστικών του και τη βελτίωσή τους με σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό και τις σύγχρονες ανάγκες” ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του, όπως καθορίστηκε από τους ιδρυτές του στη δεκαετία του ’60.
Πως υπογράφουμε:
1
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κατοίκων καλεί όλους τους κατοίκους και τους φίλους του Συνοικισμού, είτε κατοικούν είτε όχι στο Συνοικισμό, να συνυπογράψουν το ακόλουθο κείμενο, αποστέλλοντας email στην ηλεκτρονική διεύθυνση konstantinoupolitika@gmail.com με τη σημείωση ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ καθώς επίσης και τα εξής στοιχεία: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΙΔΙΟΤΗΤΑ, EMAIL, ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.
2
Επίσης, μπορείτε να εκτυπώσετε το έγγραφο 190216 ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ f, να το υπογράψετε αναφέροντας ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΙΔΙΟΤΗΤΑ, EMAIL, ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ και να το καταθέσετε στο περίπτερο του Βένου (17ης Νοέμβρη & Σεφέρη γωνία).
Το πλήρες κείμενο προς υπογραφή έχει ως εξής:
“Ο Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας Θεσσαλονίκης είναι ένας ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Συνοικισμός, που δημιουργήθηκε το 1963 από μέλη της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, της ίδιας Ένωσης που το 1926 ίδρυσε τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό όμιλο Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ).
Ο ξεχωριστός χαρακτήρας του Συνοικισμού σήμερα, οφείλεται στις ενέργειες των δημιουργών του που πριν από 55 χρόνια φρόντισαν για την πολεοδόμησή του (ρυμοτομία, συγκέντρωση πλατείας, σχολείων, εκκλησίας στο κέντρο, σχεδιασμός δύο τύπων κτιρίων κατοικιών, διαμόρφωση εδαφών ώστε να έχουν όλες οι κατοικίες θέα στο Θερμαϊκό κ.ά.)
Το ύφος του Συνοικισμού που θυμίζει «ένα χωριό μέσα στην πόλη» και τον καθιστά μία από τις πιο ωραίες περιοχές της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, διασώζεται λόγω α) του χαμηλού ύψους δόμησης (όπως ισχύει σήμερα), β) της αμιγούς κατοικίας (όπως έχει διαμορφωθεί στο χρόνο) και γ) του περίκλειστου (μη διαμπερή) χαρακτήρα του.
Εάν μιλούσαμε για ένα κτίριο, θα το χαρακτηρίζαμε διατηρητέο και θα φροντίζαμε για τη διάσωσή του δίχως άλλο. Ο Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών δεν διαθέτει κτίρια που μπορούν να κερδίσουν την κρατική προστασία, ωστόσο πρέπει να προστατευθεί από τις αρχές, είναι κατά μία έννοια «διατηρητέος»: ως προς τον τρόπο που δημιουργήθηκε και ως προς τον αρχικό σχεδιασμό του, άσχετα εάν δεν εξελίχθηκε απόλυτα όπως σχεδιάστηκε.
Με αυτές τις σκέψεις, δηλώνω ότι
ΕΠΙΘΥΜΩ τη διάσωση και διατήρηση του χαρακτήρα του & τη βελτίωσή του με βάση τα ως άνω χαρακτηριστικά
ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ να αποφασίζουν για το Συνοικισμό με βάση την ιστορικότητά του & να μεριμνούν για τη διατήρηση των χαρακτηριστικών του και τη βελτίωσή τους με σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό και τις σύγχρονες ανάγκες
Πυλαία, 16 Φεβρουαρίου 2019
«ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ», Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Στο γεγονός της χορήγησης κλήρων γης σε Κωνσταντινουπολίτες μέσω του οικοδομικού συνεταιρισμού «των εκ Κωνσταντινουπόλεως και της ενδοχώρας αυτής καταγόμενων» «Η Κωνσταντινούπολις» χρωστά το όνομά της η γειτονιά μας.
Η Ένωση που το 1926 γέννησε τον ΠΑΟΚ, την ισχυρότερη συνεκτική συλλογικότητα των ξεριζωμένων Ρωμηών, ήρθε η ώρα το 1961 να φροντίσει για τη στεγαστική αποκατάστασή τους.
Ο λόφος που σήμερα είναι γνωστός ως Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών ανήκε παλαιόθεν στα διοικητικά όρια της κοινότητας Πυλαίας. Στα μέσα του περασμένου αιώνα άρχισε μια νέα φάση στην ιστορία της περιοχής καθώς το έτος 1959 ιδρύθηκε ο οικοδομικός συνεταιρισμός ιδιωτικών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών Θεσσαλονίκης «Η Πρόοδος» ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1961, ιδρύθηκε ο οικοδομικός συνεταιρισμός Κωνσταντινουπολιτών «Η Κωνσταντινούπολις».
Κύριος σκοπός του Ο.Σ. «Η Κωνσταντινούπολις» ήταν η στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων εκ Κωνσταντινουπόλεως, ασχέτως ημερομηνίας κατά την οποία ήρθαν στην Ελλάδα. Αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης διά του τότε προέδρου της Τριαντάφυλλου Γαϊτανίδη.
Στις 29/3/1962 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ο.Σ. με την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος – Κωνσταντίνος Καμιτάκης | Αντιπρόεδρος – Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης | Γενικός Γραμματέας – Κωνσταντίνος Χαλίσογλου | Ταμίας – Νικόλαος Μετασσαράκης | Μέλος – Πέτρος Δραγούμης
Με συστηματική δουλειά και τακτικές συνεδριάσεις, επιδιώχθηκε η αγορά οικοπέδου για το κτίσιμο των κατοικιών. Το Δ.Σ. «ενέκρινε ως καταλληλότερον» την προσφορά για την περιοχή Τσιπίτς Κισλά, όπως ήταν η παλαιά ονομασία της περιοχής μας. Το προσύμφωνο αγοράς υπογράφηκε στις 14 Ιανουαρίου 1963, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως η γενέθλια ημέρα του Συνοικισμού.
Στις 27 Μαΐου 1963 προσκλήθηκε ο αρχιτέκτων πολεοδόμος της ειδικής αρχιτεκτονικής σχολής των Παρισίων Νικόλαος Πολ. Ρέγκος και του ανατέθηκε η πολεοδομική μελέτη. Στα σχέδιά του προβλεπόταν ότι ο Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών θα διέθετε Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο, Θρησκευτικό και Κοινοτικό Κέντρο, χώρο για ανέγερση Σχολείου, Αγορά και Εμπορικό Κέντρο.
Ο λόγος του απερχόμενου προέδρου Καμιτάκη για λόγους υγείας, όπως καταγράφεται στα πρακτικά της 4ης Οκτωβρίου 1966, επιβεβαιώνει όχι μόνο τη σύνδεση του Συνοικισμού με την Κωνσταντινούπολη, αλλά και το οραματικό του πράγματος. Λέει, λοιπόν, ο Καμιτάκης αφού ευχαριστεί για τη συνεργασία τα μέλη του δ.σ.: «…λυπούμαι τα μέγιστα διότι αποχωρίζομαι συναδέλφων και φίλων μετά των οποίων εμοχθήσαμεν διά να επιτύχωμεν το ωραίον αυτό έργον που πρόκειται να διαιωνήσει το όνομα της Βασιλίδος των πόλεων»
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε η ανοικοδόμηση της περιοχής. Τα προβλήματα πολλά για τους νεοεγκατασταθέντες κατοίκους. Το έλλειμμα της κρατικής μέριμνας ήρθαν να καλύψουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του συνοικισμού.
Έτσι τον Ιούλιο 1987 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Κατοίκων με στόχους πολύπλευρους που αφορούσαν τόσο στα σημαντικά θέματα υποδομών του Συνοικισμού όσο και σε άλλα θέματα (πολιτιστικά κ.λπ.). Πολλοί οι άνθρωποι που εργάστηκαν φιλότιμα στα πλαίσια του Συνδέσμου, για την επίλυση των μεγάλων αυτών προβλημάτων και για την ανάπτυξη σημαντικών πρωτοβουλιών (ίδρυση αθλητικού τμήματος χειροσφαίρισης, χορευτικής ομάδας κ.λπ.).
Σήμερα ο Σύνδεσμος αριθμεί 527 ενεργά μέλη και πραγματοποιεί δράσεις πολιτιστικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, αιμοδοσίες, διεκδικήσεις ελεύθερων χώρων κ.ά.-“