Ψήφισμα για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Συνοικισμό

keraia-wp

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου 2017, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου υιοθέτησε την πρόταση ψηφίσματος στην οποία κατέληξε η επιτροπή εργασίας που δημιουργήθηκε μετά τη συνέλευση κατοίκων της 9ης Οκτωβρίου 2017.

Το ψήφισμα εκδίδεται με αφορμή την πρόσφατη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα οικοδομής που βρίσκεται στο κέντρο του Συνοικισμού. Το αίτημα είναι η “άμεση διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης κεραίας καθώς και κάθε άλλης κεραίας που επηρεάζει τον πληθυσμό του Συνοικισμού μας” και η “αναζήτηση εναλλακτικής λύσης για την επιλογή του καταλληλότερου τόπου εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας”.

Το ψήφισμα κοινοποιείται στις αρχές (δημοτικές, περιφερειακές κ.ά.) ενώ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη του αιτήματος.

Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

“Αγαπητοί κάτοικοι του συνοικισμού μας, γονείς, εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας, εργαζόμενοι στην περιοχή μας,

Όπως πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε, την 5η Οκτωβρίου 2017 εγκαταστάθηκε ένας σταθμός βάσης (κεραία) κινητής τηλεφωνίας στο Συνοικισμό μας και, ειδικότερα, στην ταράτσα οικοδομής.

Η συγκεκριμένη οικοδομή βρίσκεται στο κέντρο του Συνοικισμού μας, σε απόσταση αναπνοής από το 7ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας, το 3ο δημοτικό σχολείο Πυλαίας, το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Πυλαίας, την παιδική χαρά με την ονομασία “Πάρκο του Μαθητή”, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο 12ο και το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, το 2ο γυμνάσιο Μαλακοπής, το 12o ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης, τον παιδικό σταθμό και το ΚΑΠΗ.

Επίσης, η συγκεκριμένη οικοδομή όπου τοποθετήθηκε η κεραία είναι χαμηλού ύψους περίπου 8,50 μέτρα και, σε συνδυασμό με την μεγάλη εδαφική κλίση που έχει ο συνοικισμός μας, πολλά κτίρια και διαμερίσματα όπως και τα σχολεία που βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα από την κεραία, είναι στο ίδιο ή σε ψηλότερο επίπεδο από αυτήν με συνέπεια την ευθεία έκθεση στην ακτινοβολία της όλων όσων βρίσκονται καθημερινά σε αυτά.

Είναι σε όλους γνωστό ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει επί 24ώρου βάσεως ένας σταθμός βάσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, όπως αυτή που εγκαταστάθηκε στο συνοικισμό μας, είναι μία δραστηριότητα που προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των ανθρώπων και, κυρίως, των παιδιών με την συνεχή τους έκθεση σε αυτή.

Ειδικότερα, οι ασύρματες ακτινοβολίες (όπως αυτές που εκπέμπουν όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας), οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «πιθανά καρκινογόνες» (www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf), σύμφωνα με απόψεις επιστημόνων, προκαλούν αύξηση και γρηγορότερη εμφάνιση καρκίνων (8 χρόνια νωρίτερα) για αυτούς που διέμεναν σε απόσταση έως 400 μ. από κεραίες κινητής τηλεφωνίας για 10 χρόνια, αϋπνία, πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, ναυτία, ευερεθιστότητα, δερματικά, καρδιοαγγειακά και κινητικά προβλήματα, κατάθλιψη, κούραση και δυσκολία συγκέντρωσης αύξηση της διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, βλάβες στα νευρικά κύτταρα και αύξηση του οξειδωτικού στρες. Ειδικότερα δε στα παιδιά, έχει διαπιστωθεί ότι η αυξανόμενη έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αυτισμού, υπερκινητικότητας, συνδρόμου έλλειψης προσοχής κ.ά. (www.home-biology.gr/ilektromagnitikes-aktinovolies/epiptoseis-ygeias/sos-gia-paidia-kai-egkyous).

Είναι επίσης γνωστό ότι δεν υπάρχουν «όρια ασφαλούς έκθεσης» αφού στην πραγματικότητα δεν είναι καν γνωστοί ακόμη οι μηχανισμοί με τους οποίους επιδρά η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα κύτταρα και κατ’ επέκταση στους ζωντανούς οργανισμούς. Τα δήθεν «ασφαλή όρια» που έχουν θεσπιστεί από διάφορες εθνικές νομοθεσίες έχουν θεσπιστεί αυθαίρετα και, σε κάθε περίπτωση, έχουν υπολογιστεί με βάση την αύξηση θερμοκρασίας που προκαλείται στο ανθρώπινο σώμα για συγκεκριμένο χρόνο έκθεσης (περίπου 30 λεπτά) των ανθρώπων στην ακτινοβολία. Κάτι όμως που προφανώς δεν ισχύει στην περίπτωση των σταθμών κεραιών βάσης αφού οι ευρισκόμενοι στις παραπλήσιες οικίες και στα σχολεία εκτίθενται σε αυτές σε καθημερινή βάση και ολόκληρο 24ωρο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που αρκετές χώρες έχουν καθορίσει ως «όρια επικινδυνότητας» εκατό φορές μικρότερο όριο για επαγγελματική απασχόληση  και διακόσιες φορές μικρότερο όριο για τον γενικό πληθυσμό και αυτό γιατί ακολούθησαν όχι την επιλογή του «όχι άμεσες επιπτώσεις στην υγεία» αλλά την επιλογή του «καμία επίπτωση στην υγεία».

Ο Συνοικισμός μας είναι ένας πυκνοκατοικημένος συνοικισμός αμιγούς κατοικίας, χωρίς ιδιαίτερες επαγγελματικές χρήσεις, Ένας Συνοικισμός με πολλά ευαίσθητα κτίρια όπως σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, ανοιχτά γήπεδα, ΚΑΠΗ κ.α. Ένας Συνοικισμός που κατά κύριο λόγο τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκονται παιδιά και ηλικιωμένοι. Ένας Συνοικισμός που οι τηλεπικοινωνιακές ανάγκες είναι σαφώς μικρότερες από περιοχές με αυξημένες επαγγελματικές χρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι σε απόσταση 500 μέτρων από τα σχολεία του Συνοικισμού μας υπάρχουν άλλες 5 κεραίες κινητής τηλεφωνίας (οι 3 εκ των οποίων βρίσκονται πάνω από το τούνελ στην περιφερειακή οδό, αρκετά ψηλότερα από τα κτίρια του οικισμού μας και τα σχολεία) ενώ σε απόσταση 750 μέτρων υπάρχουν 13 κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εφόσον αθροιστεί η ακτινοβολία τους, είναι σαφές αφενός ότι επιβαρύνει υπέρμετρα την υγεία όλων των κατοίκων και κυρίως των παιδιών και αφετέρου ότι, σε κάθε περίπτωση, οι όποιες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής ήταν ήδη υπερκαλυμμένες δεδομένου ότι κάθε κεραία έχει εμβέλεια τουλάχιστον 1.000 μέτρα.

Τέλος, η προστασία της υγείας (σωματικής και ψυχικής) του ανθρώπου και κυρίως των παιδιών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα όλων μας και αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, σαφώς σημαντικότερο και σπουδαιότερο από τα πρόσκαιρα κέρδη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΑΜΕ

– Την άμεση διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης κεραίας καθώς και κάθε άλλης κεραίας που επηρεάζει τον πληθυσμό του Συνοικισμού μας

– Την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης για την επιλογή του καταλληλότερου τόπου εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας”.