4ο Αντάμωμα Γειτονιάς με Κυριάκο Γκουβέντα την Τρίτη 20/6

170511 afisa antamoma gouventas30 χρόνια Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών (1987-2017) με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει φέτος ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών στο καθιερωμένο “Αντάμωμα Γειτονιάς” υπό την αρωγή και υποστήριξη του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με στόχο την γνωριμία του κοινού με την ιστορία και την ταυτότητα του Συνοικισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ., στο Πάρκο του Μαθητή πραγματοποιείται το 4ο Αντάμωμα Γειτονιάς, με προσκεκλημένο τον κορυφαίο δεξιοτέχνη του βιολιού Κυριάκο Γκουβέντα μαζί με την μπάντα του (Βασιλης Κασούρας στο ούτι και στο τραγούδι, Στέλλα Ποντίκα στο τραγούδι). Θα ερμηνεύσουν κομμάτια από τη Μικρασία και την Πόλη, ως ευθεία αναφορά στην ιστορία του Συνοικισμού, καθώς και παραδοσιακά από τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τα νησιά του Αιγαίου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18.30 – 20.00 | Δραστηριότητες και δώρα για παιδιά: μουσική, ζωγραφική, πηλός, facepainting
20.00 – 20.30 | Κυριάκος Γκουβέντας και η μπάντα του (Βασίλης Κασούρας, Στέλλα Ποντίκα)
20.30 – 21.00 | Καλωσόρισμα + βράβευση ιδρυτικών μελών και παλαιών προέδρων Συνδέσμου Κατοίκων + βράβευση της ομάδας χάντμπολ του 2ου ΓΕΛ Πυλαίας για την πρώτη θέση στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα + τιμή στην ομάδα του ΠΑΟΚ που το 1926 ιδρύθηκε από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, η οποία το 1963 δημιούργησε το Συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών + σβήνουμε τα 30 κεράκια του Συνδέσμου!
21.00 | Παραδοσιακό γλέντι με τον Κυριάκο Γκουβέντα και την μπάντα του με τη συμμετοχή του Χορευτικού Κωνσταντινουπολιτών

*Όλα αυτά με συνοδεία από σουβλάκι, μπίρα, κρασάκι, παγωτό για τα παιδιά κ.ά.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
FIX Hellas
Super market Μασούτης
Κρεαταγορά Αλέξανδρος
Ζαχαροπλαστεία Ξάιδος
Winehouse
Ο Φούρνος στα Κωνσταντινουπολίτικα
Vega Fun
Ραπουνζέλ
Messy Play
Εργαστήρι Καλών Τεχνών Τζενανίδου

Ταβέρνα Άμπελος

«Τιμώντας τα 30 χρόνια ύπαρξης και δημιουργίας του δραστήριου Συνδέσμου Κατοίκων μας στα Κωνσταντινουπολίτικα, ο δήμος μας στηρίζει τις δύο αυτές πραγματικά ποιοτικές και ιδιαίτερες εκδηλώσεις που στον πυρήνα τους εμπεριέχουν την ξεχωριστή γεωγραφία του προσφυγικού στοιχείου και την μακραίωνη παράδοση του μικρασιατικού ελληνισμού. Μέσα από τις σύγχρονες μελωδίες μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και τις μουσικές συνθέσεις που θα ακουστούν, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μυηθεί με έναν ξεχωριστό τρόπο στην ιστορία του τόπου του» σημειώνει ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες από το περίφημο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών όπου βρέθηκε ως μέλος της ομάδας συντελεστών της ταινίας «Djam» του Tony Gatlif, στην οποία ερμηνεύει τις μουσικές! Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966 και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία δώδεκα χρονών στο Ωδείο Βορείου Ελλάδας, στην τάξη του Φάνη Καπλανίδη, απ’ όπου αποφοίτησε το 1991, με δίπλωμα «Άριστα Παμψηφεί». Στη διάρκεια των σπουδών, πήρε το «Ειδικό Αρμονίας» και το L.R.M.S. της Royal Academy of Music του Λονδίνου. Παράλληλα με τις σπουδές στο Ωδείο, αφού μεγάλωσε σε οικογενειακό μουσικό περιβάλλον, άρχισε να ασχολείται συστηματικά με όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής: «Παραδοσιακή», «Λαϊκή», «Έντεχνη», «Ρεμπέτικο», «Ρετρό». Αυτό είχε σαν συνέπεια να ξεκινήσει από την ηλικία των 15 χρονών, την ημιεπαγγελματική του ενασχόληση με διάφορα μουσικά σχήματα της πόλης, αποκτώντας ρεπερτόριο και πείρα στην ερμηνεία των διαφόρων στυλ (ύφος). Άρχισε να διδάσκει το 1989, στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, πριν την αποφοίτησή του σ’ αυτό, καθώς και Ωδείο του Κώστα Ματσίγκου, στη μουσική σχολή του Κώστα Βασιλειάδη και στο Ωδείο του Λάζαρου Δεληδήμου, συμπληρώνοντας τη δεκαετή προϋπηρεσία που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, για να ονομάζεται καθηγητής. Δίδαξε στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στη Σχολή Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας. Έχει συνεργαστεί με δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες και μεγάλες ορχήστρες.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 1987 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους συλλόγους του είδους. Αποτελεί τη φυσική συνέχεια της προσπάθειας που το 1962 έφτιαξε τον ιστορικό Συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών.
Η ίδια Ένωση που το 1926 έφτιαξε τον ΠΑΟΚ, το 1962 ξεκίνησε την προσπάθεια για να φτιάξει ένα Συνοικισμό για την αποκατάσταση των εκ Κωνσταντινουπόλεως ομογενών που έρχονταν όλο και περισσότεροι στη Θεσσαλονίκη μετά τα Σεπτεμβριανά του ’55, με την προσδοκία να “διαιωνίσει το όνομα της Βασιλίδος των Πόλεων”. Η τοποθεσία κατασκευής του Συνοικισμού επιλέχθηκε μεταξύ 5 σημείων της Θεσσαλονίκης, ενώ για την κατασκευή του υπήρξε πολεοδομικός σχεδιασμός με την υπογραφή του αρχιτέκτονα πολεοδόμου της ειδικής αρχιτεκτονικής σχολής των Παρισίων Νικολάου Πολ. Ρέγκου. Στα σχέδιά του προβλεπόταν ότι ο Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών θα διέθετε Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο, Θρησκευτικό και Κοινοτικό Κέντρο, χώρο για ανέγερση Σχολείου, Αγορά και Εμπορικό Κέντρο.
Οι άνθρωποι του Συνδέσμου Κατοίκων αντιμετώπισαν ήδη από τη δεκαετία του ’80, οπότε άρχισε και η ανοικοδόμηση στο Συνοικισμό, προβλήματα βασικών υποδομών όπως ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός, δίκτυο νερού, σχολεία κ.ά. Τον Ιούλιο 1987 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Κατοίκων με στόχους πολύπλευρους που αφορούσαν τόσο στα σημαντικά θέματα υποδομών του Συνοικισμού όσο και σε άλλα θέματα (πχ. πολιτιστικά). Πολλοί οι άνθρωποι εργάστηκαν φιλότιμα στα πλαίσια του Συνδέσμου, για την επίλυση των προβλημάτων αυτών αλλά και για την ανάπτυξη σημαντικών συνεκτικών πρωτοβουλιών όπως π.χ. η ίδρυση αθλητικού τμήματος χειροσφαίρισης.
Από το Μάρτιο 2014 ο Σύνδεσμος Κατοίκων έχει κατορθώσει να αυξήσει τα εγγεγραμμένα μέλη του από 40 σε 440 και, μεταξύ άλλων, έχει καθιερώσει το «Αντάμωμα Γειτονιάς» ως μεγάλη σύναξη ων κατοίκων του Συνοικισμού αλλά και άλλες εκδηλώσεις (π.χ. «Χριστούγεννα είναι Κάλαντα λέμε»), διατηρεί Τράπεζα Αίματος, διεκδικεί ελεύθερους χώρους και γενικότερα βελτίωση της καθημερινότητας στο Συνοικισμό, ενώ λαμβάνει πρωτοβουλίες οικολογικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα.