Στείλτε μας τις αναμνήσεις σας από τα Κωνσταντινουπολίτικα

anamniseis

Από τον περασμένο Μάρτη μέχρι σήμερα, δεν έλειψαν οι στιγμές που ως νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου  νιώσαμε ότι ο κόπος και η προσπάθειά μας για κάτι καινούριο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα, βρίσκει ανταπόκριση. Αυτή η αίσθηση της αποδοχής και της ανταπόκρισης μας πλημμυρίζει  χαρά, χαλυβδώνει τις αντοχές μας, θεριεύει τη δύναμή μας, αλλά και την επιθυμία – ευθύνη να προχωρήσουμε ακόμα πιο πέρα.

Οι πιο πρόσφατες αυτών των εκ μέρους σας εκδηλώσεων ανταπόκρισης ήταν τα πολλά ιδιαιτέρως θετικά σχόλια ανθρώπων που επισκέφτηκαν τη νέα ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά!!!

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας μάλιστα καθώς διαπιστώνουμε πως αυτή η ιστοσελίδα γίνεται για κάποιους από εσάς αφορμή έμπνευσης, αφορμή να ανακαλέσετε μνήμες από το παρελθόν και να μας διηγηθείτε ιστορίες που εκτός από προσωπικές είναι και ιστορίες του συνοικισμού μας.

Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε το γλυκό αίσθημα συγκίνησης που νιώσαμε διαβάζοντας ένα κείμενο που μας έστειλε ο συγκάτοικός μας, κ. Πασχάλης Μωϋσιάδης. Γνήσια και γοητευτική διήγηση μιας προσωπικής ιστορίας με τρόπο τόσο γλαφυρό, με λόγο εικονοπλαστικό και διδακτικό, που μας θυμίζει τις δικές μας ιστορίες εδώ στα Κωνσταντινουπολίτικα.

Είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν και να ακουστούν, πολλά ντοκουμέντα που αφορούν στην ιστορία αυτού του συνοικισμού και των ανθρώπων που τον κατοίκησαν, που αξίζει να καταγραφούν. Ιστορίες που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, που μας διηγούνται βιώματα προγονικά, που μας ξαναγυρίζουν στις ρίζες. Η αναψηλάφηση του παρελθόντος, η σπουδή της ιστορίας, η σύνδεση με τις προγονικές παραδόσεις είναι η πυξίδα για την πορεία μας στο μέλλον. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το αρχείο του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών.

Ευχαριστούμε θερμά τον  κ. Μωϋσιάδη που μοιράστηκε μαζί μας την προσωπική του ιστορία την οποία και δημοσιεύουμε (κατόπιν αδείας του βεβαίως) στην ιστοσελίδα μας. Επειδή μάλιστα οι εικόνες πάντα ενισχύουν τη δύναμη του λόγου, του ζητήσαμε να επιλέξει και να μας στείλει μια φωτογραφία εκείνης της εποχής από το οικογενειακό του άλμπουμ. Διάλεξε μια αποκριάτικη φωτογραφία του μεγάλου του γιου, που τραβήχτηκε πριν 32 χρόνια στη γωνία Μενάνδρου και Βισβίζη. Τη δημοσιεύουμε κι αυτή με μεγάλη χαρά για έναν επιπλέον λόγο: γιατί ο Ζορό είναι ο ήρωας που μάχεται τους δυνάστες, βοηθώντας τους ανήμπορους και φτωχούς ανθρώπους…